A magyar költészet napjára idén is elkészült Szentendre Verstérképe, amelynek segítségével április 8. és 11. között az érdeklődők megkereshetik és elolvashatják a Kultköltészet – A költő te magad légy! felhívásra beérkezett verseket – közölte a Szentendrei Kulturális Központ az MTI-vel.

Mint írták, a felhívást a magyar költészet napja alkalmából tették közzé, amelyet Magyarországon 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünneplünk. Ebből az alkalomból minden évben irodalmi előadóestekkel, könyvbemutatókkal, költőtalálkozókkal és -versenyekkel tisztelegnek a magyar líra előtt. A rendezvényeken klasszikus és kortárs költők versei egyaránt szerepelnek. Szentendrén a helyi és környékbeli lakosok által írt, saját költésű versekkel ünnepelnek.
A kezdeményezés 2022-ben is sikeresen zajlott Szentendrén, ezért – immár harmadik alkalommal – idén is meghirdette a pályázatot a Szentendrei Kulturális Központ, amely március végéig várta a saját költésű, szalonképes műveket kortól, nemtől, műfajtól és terjedelemtől függetlenül.
Az idei pályázatra 50 költőtől több mint 100 vers érkezett. A határidő lejárta után elkészült az idei verstérkép, amelyet online és nyomtatott formában is közzétesznek.
A térkép segítségével az érdeklődők szombattól felkereshetik a Szentendrén kihelyezett verseket, amelyek összesen 52 helyszínen lesznek olvashatók belvárosi kirakatokban és buszmegállók üresen szomorkodó plakáttartóiban.
A beérkezett műveket április 11-én, a magyar költészet napján online is közzéteszik a Szentendrei Kulturális Központ Facebook-oldalán, majd április 22-én 11:30-tól a Barlang klubban mindenki felolvashatja saját versét.

pds \ bsa
Budapest, 2023. április 6., csütörtök (MTI) –
MTI 2023. április 6., csütörtök 6:50