Idén június 8. és 11. között rendezi meg a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) a kortárs magyar irodalom legnagyobb szabadtéri eseményét, az Ünnepi Könyvhetet, amelyen 160 kiállító 146 standdal várja az érdeklődőket.

Az MKKE szerdai közleménye szerint a 94. Ünnepi Könyvhét és 22. Gyermekkönyvnapok rendezvényét – amelynek a Vörösmarty tér, a Vigadó tér és a Duna korzó ad otthont – Gál Katalinnak, az MKKE elnökének köszöntőjét követően Margócsy István irodalomtörténész, kritikus, Petőfi Sándor életművének elismert szakértője nyitja meg. A Budapest 150 – Könyvfőváros program alkalmából beszédet mond Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere, és átadják a Szép Magyar Könyv 2022 verseny díjait. A nyitónap estéjén Vecsei H. Miklós és alkotótársai Pilinszky János és Csoóri Sándor életműve alapján készült QJÚB/A kocka kibontása című, legújabb koncertszínházi előadásukat mutatják be a Vörösmarty téri színpadon.
A négynapos rendezvényt a MKKE és a Budapest 150 – Könyvfőváros által szervezett programok, a résztvevő könyvkiadók műsorkínálata, valamint könnyűzenei koncertek színesítik.
A vidéki, országos megnyitónak június 9-én Veszprém, Európa egyik idei kulturális fővárosa ad otthont, ahol Gál Katalin mellett Bereményi Géza Kossuth-díjas író, rendező nyitja meg az országos könyvheti programsorozatot.
A szervezet közleménye szerint a könyvhetet kísérő kiadvány, a Könyvheti Prospektus a megszokott módon elérhető lesz nyomtatott verzióban a helyszínen, online formában pedig az Ünnepi Könyvhét weboldalán, a www.unnepikonyvhet.hu-n.

HFT \ bsa \ brr

MTI 2023. április 12., szerda 15:33