Mi az az olvasás?


Az „olvasás” az a folyamat, amikor egy sor írott szimbólumot nézünk, és jelentést nyerünk belőlük. Furcsa  is így olvasni, ám ha belegondolunk nem csupán a szavaknak, az egyes karaktereknek is szimbolikus értéke van. 
Amikor olvasunk, a szemünket használjuk az írott szimbólumok (betűk, írásjelek és szóközök) fogadására, agyunk segítségével pedig szavakká, mondatokká és bekezdésekké alakítjuk azokat, amelyek közölnek velünk valamit nem csupán informálódunk. Egy másik világba egy másik univerzumba is kerülünk a könyv által.

Az olvasás lehet néma (a fejünkben) vagy hangosan (hogy mások hallják), teljesen mindegy, a lényeg hogy fejleszti az érzékelést, a képzeletet és az érzéseinkre is jótékony hatással van.



Az olvasás befogadó készség – ezen keresztül kapunk információkat. De az olvasás összetett folyamata megköveteli a beszédkészséget is, hogy ki tudjuk ejteni az olvasott szavakat. Ebben az értelemben az olvasás is produktív készség, mivel egyszerre kapunk információt és továbbítunk (még ha csak magunknak is).