Mayerné Répási Adrienn, a Re-Ad blog írója készített Sol Rayonddal egy interjút.

Sol Rayond, mexikói származású, spirituális író. Mindig, minden pillanatban arra bíztat, hogyan éld életed önzés nélkül, igaz önmagadhoz valón. Hamarosan megjelenő könyve arról szól, hogy hogyan lépj ki saját magad árnyékából és legyél stresszmentes, boldog, a nap minden percében. Bevallom, felkeltette a figyelmem. Mai interjúm vele készült. 

– Spirituális író vagy. Mit takar konkrétan ez a kifejezés? Mitől másabbak a könyveid a megszokottnál?

A spiritualitás mindenkiben ott van, csak tudni kell használni. Olyan képességekkel születtünk, amik természetesek, csupán a jelen társadalmi elvárások, eszmék és saját magunk által felállított korlátok miatt kevéssé használjuk. A spiritualitás belátás, szeretet, megoldás és fejlődés is egyben, korlátok nélkül.

Mikor éreztél arra késztetést, és mi hatására, hogy író legyél?

Már egész fiatal koromban kezdődött. Amíg másokat elvarázsolt a legújabb kazettáról működő videó játék, addig én magamtól megtanultam meditálni, és tudatos álmodni. Aztán később segítőkkel, tanárokkal léptem tovább az úton.
Az írás pedig egy csatorna, egy ajándék, amit megkaptam. Igyekszem arra használni, hogy érthetően és minden sallang nélkül segítsem az embereket lelki fejlődésükben. Legyen bármi a cél, a boldog családi élet vagy akár egy új luxusautó.

Olvastam egy nagyon szép gondolatot tőled. „Az életed éld önzés nélkül, igaz önmagadhoz valón!„. Mit jelent neked ez a mondat? Erre törekszel minden esetben?

Igen, erre törekszem. Minden egyén más, minden élek céllal jön a Földre, tanulnivalóval. Minden egyes embernek saját programja van, bár paralell lehet lélekcsaládjuk programjaival, így is segítve egymás lélekfejlődését. Minden egyediségben benne rejtőzhet bármi. Nincs különbség aközött, hogy valaki családot szeretne vagy egy fenti példánál maradva egy luxusautót. Épp azt tanulja megteremteni, önazonosan. Az már egy másik kérdés mihez kezd majd vele. Ha van egy célunk, álljunk ki mellette minden pozitív teremtőerőnkkel.

– Népbetegség manapság a stresszes életmód, mely további betegségekhez vezet. Szerinted mire nem figyelnek eléggé az emberek? 

Leginkább a külső értékek a meghatározóak, amit a társadalom sugall, és ebben sajnos nem állunk jól. Nem feltétlenül találkozik a mai ember a valós értékek megélésével és a valós értékek kiaknázásával. Ilyen értelemben egy felpumpált világban élünk, ami sok hamis célt eredményez, az emberek életében. Ezek a célok, amik valójában nem okoznak örömöt, nem okoznak pozitív értelemben vett lélekfejlődést, benne tartják az egyént a megfelelés hálójában. Egyenes út a stresszes életmód felé. Lehetünk tevékenyek, boldogok és sikeresek abban is, amiben valóban jól érezzük magunkat. – ez az, amit az emberek csekélyke százaléka hisz el jelen pillanatban, és még kevesebben élik így az életüket.

Egy nagyszerű könyvet is írtál a témában. Mesélnél róla, hogyan született meg a könyv gondolata, majd maga a könyv?

Terapeutaként is dolgoztam jó ideig. A terápiákon szerzett tapasztalatok sora, ami azt mondatta velem, hogy jelen pillanatban igenis szüksége van az emberiségnek egy ilyen könyvre. Hiszen a Stressz faktor mindenhol ott leselkedik ránk, ha az életünket nem önazonosan éljük. Képzeld el találkoztam olyan egyénnel is, aki annyira meg akart felelni a környezetének, hogy a borzasztóan elsózott levest is megette. Pedig rákérdeztek, hogy nem sós-e ő pedig bőszen állította, hogy jaj dehogy! Hát gondolj bele, mit csinálhat ez az egyén abban az esetben, ha jócskán nagyobb terhelésről van szó? Ha már egy sós levesnél nem tudja kimondani azt, amit igazán gondol? Ahelyett hogy szeretettel önazonosságban kimondta volna: szeretlek, de ez a leves kicsit sós lett ma. Nem, ő lenyomta magában a levest, este meg persze kijött belőle. Mit nyelhet még ez a típus, aki ennyire nem önazonos saját érzéseivel?
Egyszerűen önazonos kell, hogy legyél minden döntéseddel, az Igened valóban Igen legyen, a Nemed valóban Nem.
Ehhez persze számtalan rosszul berögződött programot kell oldani, mert hát ugye mi van, ha megsértődik, aki elsózta a levest, ha megmondom az igazat? – gondolat mögötti megfelelési kényszerből is ki kell bújni. De a vége, hogy létezik olyan világ, ahol szeretettel, önmagad tudsz lenni harmóniában a téged körülvevő világgal! Ahol nem gáz, ha megmondod, hogy igenis sós a leves. Nem baj, majd legközelebb nem lesz az.

– Kiknek ajánlanád elsősorban a kötetet?

Nincs korosztály, a fejlődés kortalan. Bárki számára, aki úgy érzi, hogy változtatni, fejlődni szeretne.

Milyen volt a Marysol kiadóval együtt dolgozni?

Marysol kiadó vezetője is spirituális látásmódot követ. Hasonlóan gondolkodunk ezért minden gördülékenyen haladt előre. A könyv, a Stresszmentes élet kézikönyve pedig alig fél év alatt megélte a második kiadást is.

– Mit ad neked az írás, milyen pluszt az életedhez?

Lehet, hogy ezt csak az fogja érteni, aki ír, de megpróbálom megfogalmazni. Amikor írsz, benne vagy egy csodálatos energiaforrásban. Egy olyan áramlásban, ami szinte magától viszi a gondolataidat. Én például ritkán gondolkodom írás közben, csak úgy jön, özönlik a téma, a gondolat. Persze van egy előre eltervezett fonal, amit követek, de azon belül mi történik, azt csak az Univerzum tudja…

Mik a terveid a közeljövőben? Készül új könyv?

Több tervem is van a jövőre nézve. Elsőként már angolul megjelent A Crystal book, szeretném, ha magyarul is elérhető lenne. Ezen dolgozom most. Ez a kristályok hatásairól szóló lexikon féle könyv, előreláthatólag 2022 májusában kerül majd ki a könyvesboltok polcaira.

Még egy nagy álmom, egy nagy projekt, amire szüksége van sok embernek pedig a Stresszmentes párkapcsolat kézikönyve. Már íródik, ennyit elárulhatok.

Sol Rayond : A stresszmentes élet kézikönyve